RSS Facebook Twitter Mail

El bloc Reciclatge

Divendres, 12 de març del 2010

benvinguts al consumisme!

A vegades arribo a casa amb la compra del supermercat i hem fa la sensació que estic jugant amb unes nines "matrioska" d'aquelles que van unes dins les altres, finalment després de treure tots els embalatges arribo al producte que he comprat i sovint els embalatges son més voluminosos que el propi producte, llavors recordo que vivim en un país on consumir es més important que respectar el medi ambient i el desenvolupament econòmic passa sempre per sobre del desenvolupament sostenible.

Tot això ho regula la llei d'envasos i embalatges que obliga al fabricant a cobrir els costos de recollida i reciclatge del propi embalatge, però no és suficient, ja que això només limita al fabricant a no embolicar més del que està disposat a pagar i fa que els embalatges s'enfoquin encara més a augmentar les vendes per a justificar-ne la despesa, sense comptar amb l'impacte ambiental.

Menjar preparat en un supermercat

Hem passat de comprar les pomes a granel a fer-ho en safates de porexpan i en alguns casos per pomes embolicades individualment, hem viscut la febre dels caramels Smint on una caixeta de plàstic porta només 8grams de producte i a més la caixa no es re-utilitzable ni tenim la possibilitat de comprar els caramels en bosses més grans, xocolatines i altre productes innovadors amb 3 i 4 embalatges o la moda dels packs on s'emboliquen productes que ja estan embolicats.

Verdures embolicades

Potser soc un radical, però tant costa fer una llei que prohibeixi embolicar de forma individual tot allò que no esta destinat a vendre's de forma individual? si vull un pack de 4 xocolatines no vull 4 embolcalls petits i un gran, en vull només un de gran. si les vull embolicades individualment les compraré individuals.

Dolços amb embolcalls exagerats

Fins i tot es podria dir que la llei juga en contra del medi ambient, alguns sectors troben en les exigències sanitàries la obligació d'embolicar o empaquetar els seus productes d'una manera concreta, en alguns casos fins i tot els empresaris veuen com la normativa no s'aplica a tothom per igual, i a pocs metres de les seves botigues podem trobar parades de mercats ambulants que no han de complir ni la meitat de les exigències que ells tenen.

Carn en safates

Els quioscos venen pel·lícules de DVD embolicades amb un cartró de 50 x 70 que multiplica per 5 o 6 el volum del producte, la vída útil d'aquell cartró és molt curta, sovint es llença a la brossa tot just arribar a casa, però com que incrementa les vendes del producte i el fabricant en pot pagar els costos, aquests embalatges s'estan tornant habituals a les nostres vides.

Quan trigarem a posar límit a aquestes pràctiques? fins quan seguirà sent tant barat maltractar el medi ambient? necessitem gravàmens més elevats per aquestes activitats, o bé aconseguim que no siguin rentables per al fabricant o bé aconseguim prou diners per a poder actuar i compensar la destrossa ecològica que provoquen.

Jo personalment començaria per uns punts bàsics, a partir d'aquí els polítics ja es poden dedicar a complicar-ho.

  • Cap producte que no sigui per vendre individualment no podrà anar embolicat de forma individual.
  • Cap embalatge podrà superar el pes del propi producte.
  • Cap embalatge podrà superar el doble del volum del propi producte.
  • Tots els embalatges no fabricats amb productes reciclats i ecològics o no re-tornables ni re-utilitzables han de tenir un gravamen per contaminació directe, no inferior al cost de reciclatge, restitució i compensació del embalatge.
Només són 4 punts senzills i bàsics i amb només això ja veuríeu si canviarien les coses.

Envas re-utilitzable de nocilla

Per acabar m'agradaria posar una nota positiva, ja que molta gent deu pensar que els ecologistes només volem emprenyar i ser molestos perquè no ens agrada res del que veiem, i no es així, hi ha coses que m'agraden, com la Nocilla, un producte que fa ja molts anys que fa envasos re-utilitzables i quasi tots tenim a casa algun got de Nocilla, que a més són dels que no és trenquen fàcilment, això es un bon exemple de com les coses es poden fer bé, i de com es pot triomfar fent-ho.

Comparteix-me mail Twitter Facebook La Tafanera Delicious
Imatges
Logotip
Oriol Ferràndez Grau © 2009 - 2014
Pàgina web allotjada a Oriolet.net